etoro

Biserica de sub lac-marturia jertfelor din regimul comunist!

În inima Transilvaniei, zilele caniculare de vară lasă să se vadă o privelişte pe cât de intrigantă pe atât de dureroasă pentru locuitorii satului Beliş. Din apele Lacului de acumulare Beliş-Fântânele îşi face apariţia singura mărturie a vechii vatre a localităţii: Biserica de sub lac. Obiectiv turistic care stârneşte imaginaţia oricărui vizitator, lăcaşul de cult se lasă văzut doar în perioadele de secetă, când soarele torid de vară pârjoleşte dealurile judeţului Cluj, iar lacul de acumulare scade simţitor.

Biserica de sub lac este una dintre multele lăcaşe de cult acoperite de ape în urma realizării, în perioada regimului comunist, a lucrărilor inginereşti de hidrotehnică şi extindere a reţelei naţionale de electricitate. În spatele acestui proiect ambiţios derulat la mijlocul anilor `70 stau multe jertfe, printre care şi cea a comunităţii locale din Beliş.

Biserica de sub lac de rit romano-catolic a fost construită la începutul secolului XX de un magnat al vremii, de origine maghiară. Pentru construcţia bisericii a fost aleas cel mai înalt loc din vatra satului, pentru ca lăcaşul de cult să fie vizibil de oriunde şi ca să fie mai aproape de cer. Generaţii întregi ale comunităţii din Beliş s-au rugat în lăcaşul de cult, până când, într-un an, în vremea recoltei, zvonul că o viitură mare va lovi satul i-a pus pe jar atât pe localnici, cât şi pe conducătorii de la Bucureşti. Atunci s-a hotărât amenajarea lacului de acumulare pe râul Someşul Cald şi strămutarea vetrei satului Beliş şi a localităţii Giurcuţa de Jos.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"