etoro

CASCADA BIGĂR-una dintre cele mai frumoase cascade din țară, dar și o cascadă unică în lume.

Cascada Bigăr este plasată de theworldgeography.com pe primul loc în rândul celor mai neobișnuite cascade din lume, alături de căderi spectaculoase de apă din SUA, Australia sau Antarctica. Cascada Bigăr s-a format pe Cheile râului Miniş din Munții Aninei. Apa care formează cascada se varsă în Miniș peste un con calcaros acoperit cu mușchi, formând o perdea de apă la baza conului. „Cascada este situată exact pe paralela 45, ceea ce este, de asemenea, unic”, notează site-ul de specialitate.

Paralela 45 sau Izbucul Bigăr (ori cascada Bigăr) este unul dintre locurile de popas de pe Cheile Minişului înainte de a ajunge în Valea Almăjului. Apa de pe platoul carstic de deasupra Bigărului (Liciovacea) iese din munte prin izbucul Bigăr (iar o parte se regăsește în izbucul de pe Valea Mocerişului) și se varsă în râul Miniş, râu care se varsă în Nera, lângă localitatea Bozovici din Valea Almăjului.

Locul se numeşte şi „Paralela 45” pentru că este străbătut de paralela de 45 de grade latitudine nordică. Apa izbucului Bigar este extrem de curată, acest fapt ducând la captarea unei părţi importante din apă pentru păstrăvăria din aval de pe Valea Minișului (soluţia nu este cea mai potrivită pentru mediu şi loc, dar în regimul comunist, nu se ţinea cont de aşa ceva, un exemplu fiind şi construcţia Termocentralei de la Crivina – Anina, care a deranjat întreg peisajul natural).

Totuşi, apa necaptată cade în râul Miniș pe un con de tuf calcaros, formându-se o cascadă spectaculoasă – cascada Bigăr.

O legendă din Banat spune că frumoasa Prințesă a ghețurilor, al cărei chip muritorii pot să îl zărească doar în oglinda înghețată a apelor pure de munte, își durează în fiecare iarnă palatul de cleștar în Bigăr, locul unde se află cea mai frumoasă cascadă din lume. Palatul de cleștar este, de fapt, apa înghețată a cascadei, situată exact pe Paralela 45, care împarte în jumătate emisfera nordică a Pământului.

„În anul 1981 eram proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov – Secţia Exploatări Forestiere. Prima mea slujbă a fost la Ocolul Silvic din Bozovici. În acel an 1981, prim-secretarul de partid de la judeţ, tovarăşul Matei (n.b. judeţul Caraş-Severin) a dat ordin să se facă un popas turistic la izbucul Bigăr – cascada Bigăr. Mie mi-a revenit sarcina realizării acestui obiectiv. Ordinul era ca popasul să fie terminat până pe 23 august 1982, pentru a sărbători acolo cu mici, bere, fanfare (fanfarele din Lăpuşnicu Mare şi cea Minieră din Anina).

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"