Cele mai frumoase locuri de vizitat in orasul Sibiu

Orasul sibiu
Orasul sibiu
Sibiu

Sibiu, capitala culturală europeană în 2007, alături de Luxemburg, este totodată municipiul-resedinţă al judeţului cu acelaşi nume. Amplasat în sudul Transilvaniei, în Depresiunea Sibiului, un oraş cu o economie înfloritoare, ce atrage numeroşi investitori, Sibiul este deosebit de reprezentativ nu doar pentru zona centrală a României, cât şi pentru întreaga ţară.

Străbătut de Raul Cibin, Sibiul îşi are originile mult îndepărtate în timp, încă de pe vremea romanilor, întreaga regiune fiind cunoscută sub denumirea de Cibiniensis I Cibinium, de unde şi provenienţa românească a numelui oraşului şi râului. Prima atestare documentară în varianta de Hermannstadt, apare în izvoarele istorice din secolul al XII-lea, din perioada colonizării saxone şi secole de-a rândul, datorită situării într-un punct strategic-comercial, este cetatea germană cea mai importantă a Transilvaniei.

În secolul al XIV-lea, Sibiul este declarat oraş iar 3 secole mai târziu, sub denumirea de Hermannstadt, devine capitala zonei Transilvania. Populaţia majoritar germană până în Perioada Interbelică, trăia în armonie cu celelalte naţionalităţi, printre care şi romanii, maghiarii, saşii, evreii, minoritare în acele vremuri.

Transportul feroviar este susţinut de magistralele direcţionate din şi spre Bucureşti, Sighişoara, Craiova şi Arad iar cel aerian, datorită Aeroportului Internaţional Sibiu, garantează legături directe cu ţările occidentale.

Minunatii munti ai fagarasuluiAmplasat în vecinătatea masivului muntos al Munţilor Făgăraş, Sibiul atrage turişti de pretutindeni. Supranumiţi Alpii Transilvaniei, spectaculoşi prin priveliştea oferită de Transfăgărăşan, Munţii Făgăraş ascund bogăţii peisagistice de la cele mai înalte culmi ale Carpaţilor (Moldoveanu de 2544 m şi Negoiul de 2535 m), până la lacul de origine glaciară Bâlea (cca 80 km de Sibiu) şi staţiunea Păltiniş (la cca 40 km), cunoscută practicanţilor sporturilor de iarnă.

Potenţialul turistic al oraşului, este amplificat de centrul istoric, patrimoniu al UNESCO, ce include numeroase muzee: Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Muzeal Astra, Muzeul de Locomotive cu abur, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Etnografie şi Arta Săsească, Muzeul de Etnografie Universală, Muzeul Bisericii Evanghelice şi aşa mai departe.

Muzeul Naţional BrukenthalAcestora li se poate adăuga o întreagă listă de evenimente ce au transformat Sibiul într-un loc de pelerinaj cu o captivantă istorie a locurilor. Secolul XIII aduce recunoastera naţională a Sibiului, aici fiind atestat primul spital românesc iar un secol mai târziu, prima şcoală românească. La mijlocul secolului XVI, se tipăreşte prima carte din Ardeal, în limba româna, iar anul 1817 aduce cu sine deschiderea Muzeului Brukenthal, primul din România.

Podul minciunilor din orasul sibiuLa mijlocul secolului XIX, încărcat de legende, se naşte istoria Podului Minciunilor, ce face legătura între Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos, cel mai vechi pod de fontă aflat pe teritoriul ţării noastre. Sfârşitul secolului al XIX-lea este marcat de recunoaşterea staţiunii montane Păltiniş, de publicarea primei Enciclopedii (a treia din Europa) şi de inaugurarea Muzeului de Istorie Naturală, cu cel mai vechi ierbar. Începutul secolului XX aduce pe străzile Sibiului, tramvaiul electric, primul din ţară.

Zona centrală a Sibiului este împânzită de lăcaşuri de cult (Catedrala Ortodoxă, Catedrala Evanghelică, Biserica Franciscanilor, Biserica şi Complexul Ursulinelor…) şi de clădiri declarate monumente istorice (Pasajul Aurarilor, Turnul Sfatului, Casa Hermes, Casa Luxemburg…).

Parcul Natural Dumbrava SibiuluiPlimbările în aer liber atrag amatorii fie pe aleile Parcului sub Arini în care şi-au făcut veacul diverse specii longevive de arbori exotici şi autohtoni, fie pe malurile râului ce străbate Parcul Natural Dumbrava Sibiului sau pe ale Parcului Astra din imediata vecinătate a Mitropoliei.

Sibiul şi împrejurimile, cu parcurile şi rezervaţiile naturale, cu istoria locurilor şi tradiţiile culturale, este un obiectiv de vizitat nu doar pe harta turistică a României.

Un răspuns

  1. Sibiul este un oras foarte frumos cu destule locuri de vizitat insa mai frumoasa este Marginimea Sibiului. Cetatea din Biertan, Muzeul Energetic Sadu 1, Cetatea Cisnadioarei, Cetatea din Cristian, Resedinta de vara a Baronului Brukenthal din Avrig sunt doar cateva din atractiile din judetul Sibiu care merita vizitate.

    PS: Frumos articolul, felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *