etoro

Cimitirul vesel de la Sapanta, Maramures

Cimitirul vesel de la Sapanta, MaramuresCimitirul Vesel de la Săpânţa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Plasat în satul Săpânţa din judeţul Maramureş, cimitirul este celebru pentru coloritul viu al mormintelor şi al crucilor, prin picturile naive care le înfrumuseţează şi prin epitafurile amuzante inscripţionate pe cruci. Este unic prin autenticitatea şi creativitatea sa, prin transmiterea obiceiurilor dacice conform cărora moartea nu este un sfârşit tragic, ci un moment de bucurie prin prisma apropierii de zeul suprem, Zamolxis. Obiectivul demn de vizitat este poziţionat într-o zonă turistică prin natura ei. Maramureşul cu mănăstirile, bisericile din lemn şi relieful sau încântător atrage turiştii de pretutindeni.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa are mai bine de 800 de cruci pictate

Cimitirul vesel de la Sapanta, MaramuresCimitirul Vesel de la Săpânţa a fost fondat la mijlocul anilor ’30 şi este produsul exclusiv al artistului popular Stan Ioan Pătraş şi, mai târziu, al ucenicului său, Dumitru Pop Tincu. Pătraş a fost sculptor, pictor şi poet al cărui talent a dat naştere acestei opere de artă unice. Mai bine de 800 de cruci au fost create de artist de-a lungul a 50 de ani de activitate, păstrând vie amintirea sătenilor care au trecut în nefiinţă. În 1977, Pătraş încetează din viaţă, iar munca sa este preluată de Dumitru Pop Tincu.

 

Cimitirul vesel de la Sapanta, MaramuresCrucile din Cimitirul Vesel de la Săpânţa sunt confecţionate din lemn de stejar şi sunt pictate şi inscripţionate manual. Partea superioară a crucii este decorată cu un basorelief reprezentativ pentru un anumit moment din viaţa celui decedat. Scenele, în principiu extrem de simplu redate prin picturi naive, sunt fie imagini ale femeilor torcând, ţesând, frământând pâine, sau ale bărbaţilor ocupându-se cu muncile de zi cu zi, precum tăiatul lemnelor, aratul pământului, îngrijirea animalelor etc.

 

Cimitirul vesel de la Sapanta, MaramuresCuloarea predominantă a crucilor este aşa numitul Albastru de Săpânţa, alături de care sunt folosite culori vii precum verdele, galbenul sau roşul. Piesa de rezistenţă o reprezintă faimoasele epitafuri inscripţionate pe cruci, nimic altceva decât versuri satirice reprezentative pentru viaţă, personalitatea şi obiceiurile decedatului.

 

Acces şi cazare

Cimitirul Vesel de la Săpânţa poate fi vizitat zilnic între orele 10.00-18.00, contra unei taxe modice. Turiştii trebuie să ştie că accesul la Cimitirul Vesel de la Săpânţa se face pe Drumul Naţional 19, satul aflându-se la circa 18 kilometri distanţă de Sighetul Marmaţiei.

 

versuri pentru soacra decedataCazarea nu pune probleme în zonă. Există o multitudine de pensiuni care aşteaptă turiştii, oferindu-le serviciile de cazare şi masa la preţuri accesibile. Vizitatorii pot alege să vadă şi alte puncte de atracţie: Casa Meşterului (casa memoriala a artistului Stan Ioan Pătraş), Mănăstirea Săpânţa-Peri, Păstrăvăria de la Săpânţa sau, puţin mai departe, Ocna Şugatag.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"