Descopera minunea Turciei, Cappadocia

cappadocia

În inima stepei anatoliene, se ascunde unul din cele mai uimitoare decoruri care s-a născut din focul vechilor vulcani. Natura a transformat această regiune într-un sit fabulos de o frumuseţe de neuitat. La Cappadocia frumuseţea naturii este la superlativ.

cappadocia
Sursa foto: kirkit.com

Regiunea Cappadocia trebuie deci să fie descoperită în Turcia dacă îţi plac peisajele naturale insolite. O regiune celebră pentru peisajele sale vulcanice care se numesc «şeminee ale zânelor», dar care fascinează şi prin căsuţele sale de pământ ale troglodiţilor. Pregăteşte-te să fii uimit.

Cappadocia are cel mai incredibil peisaj din Turcia. Regiunea a fost teatrul a numeroase activităţi seismice şi vulcanice iar succesiunile cataclismice alături de munca de eroziune de mii şi mii de ani au dat naştere acestui peisaj unic – o succesiune de canioane, de grote sau de şeminee ale zânelor, foarte frumoase.

Acest decor ieşit din comun este ilustrat perfect de Valea Gorëme, un sit clasat în patrimoniul Unesco. Valea, devenită parc naţional, adăposteşte încă locuinţele troglodiţilor şi un număr important de biserici care răsar parcă din stânci.

Ce poţi vedea şi face în Cappadocia. Turiştii vin aici motivaţi în primul rând de peisajul pitoresc, un decor natural care îţi va tăia respiraţia.

View of Cappadocia
Sursa foto: wikipedia.org

Valea Gorëme este magnifică şi decorată în mod straniu cu stânci mari şi ascuţite formate de lava vulcanilor, de eroziune şi de ploaie. Zici că sunt sculptate de mâna omului. Aici călugării au construit mănăstiri şi biserici în interiorul stâncilor, cum ar fi Karanlik Kilisse, biserica St. Barbe sau Tokali.

Uçhisar este un sătuc care ajunge până la o altitudine de 1300 de metri şi care este cel mai înalt punct de aici. Sătucul se află în mijlocul peisajelor superbe de aici iar căsuţele sale se înalţă la picioarele unei stânci cu multe găurele.

Sătucul Ortahisar este citadela centrului regiunii şi se dezvoltă în jurul unui enorm tuf vulcanic în care sunt o mulţime de tunele care altădată erau locuite.

Sursa foto: htrturkeytours.com
Sursa foto: htrturkeytours.com

Aici se afla şi o mulţime de oraşe subterane dintre care cinci sunt deschise publicului. Cele mai vaste şi mai bine amenajate pentru vizite sunt Kaymakli şi Derinkuyu.

Zelve şi Valea Pasabag. Este numită şi Valea Călugărilor şi se afla la intrarea în Zelve. Şemineele zânelor înalte de 15-20 de metri încă mai au « pălăria» lor de bazalt. Este cel mai frumos peisaj de aici – unele conuri sunt izolate iar unele sunt grupate câte 2, 3.

Avanos este oraşul care se întinde de-a lungul râului fluviului roşu Kizilirmak cel mai lung din Turcia. Este un important centru artizanal cu peste 300 de ateliere.

Mănăstiri, biserici, case rupestre, oraşe subterane şi un peisaj lunar… natura este o minunăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *