etoro

Goreme, Turcia- o localitate aflata in vechea Capadocie.

Cea mai veche înregistrare a numelui Cappadocia este de la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr., atunci când apar în inscripțiile trilingve a doi regi din perioada timpurie a Imperiului Ahemenid, Darius I și Xerxes, ca fiind una dintre țările mai vechi (dahyu-) ale Imperiului Persan. În aceste liste de țări, numele vechi persan este Katpatuka, care este de origine incertă: numele ar putea fi autentic din limba veche persană, însemnând fie țara “Ducha / Tucha” sau “țara cailor frumoși” (în concordanță cu faptul că Cappadocia antică a fost celebră pentru creșterea cailor). Conform unei alte teorii, aceasta este o formă de persanizare a numelui hitit pentru Cilicia, Kizzuwatna. Versiunile lingvistice din inscripțiile elamite și akkadiene conțin un nume similar în akkadiană katpa “parte”(cf. Evr katef) și un nume de conducător sau strămoșul lor, Tuka.

Herodot spune că numele capadocienilor a fost dat lor de către perși, în timp ce grecii îi numeau “sirieni” sau “alb sirieni” (Leucosyri). Unul dintre triburile Capadocieni menționate de el este Moschoi, asociat de Josephus Flavius ​​cu figura biblică a lui Meșec, fiul lui Iafet: “și Mosocheni au fost neamul urmașilor lui Mosoch, acum ei sunt capadocieni”. AotJ I: 6. A se vedea, de asemenea, Ketubot 13:11 din Mishna.

Cappadocia este, de asemenea, menționată în relatarea biblică dată în cartea Faptele Apostolilor 2:05 care pare să sugereze că capadocienii creștini din aceasta regiune erau “evrei cu frica lui Dumnezeu”.

Sub următorii regi ai Imperiului Persan, regiunile capadociene au fost împărțite în două satrapii, una ce cuprindea porțiunea centrală și care purtat în continuare numele de Cappadocia, în timp ce cealaltă a fost numită Pont. Această diviziare a fost facută încă înainte de Xenophon. Și după căderea guvernării persane cele două provincii au continuat să fie separate, distincția fiind perpetuată, iar numele de Capadocia a ajuns să fie limitat la provincia interioară (uneori numită Marea Capadocie).

Regatul Cappadocia era încă existent în timpul lui Strabo ca un stat independent nominal. Cilicia era numele dat districtului în care era situată Cezareea, capitala întregii țări. Singurele două orașe din Cappadocia considerate de Strabon ca meritând această denumire erau Cezareea (inițial cunoscut sub numele de Mazaca) și Tyana, nu departe de poalele Munților Taurus.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"