Lacul Colibita din Municipiul Bistrita

Panorama lacului Colibiţa

Panorama lacului Colibiţa

Lacul de acumulare Colibiţa este amplasat la 50 de kilometri de Municipiul Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani, la o altitudine de 900 de metri. A fost creat prin inundarea vechii localităţi Colibiţa, pe fundul lacului încă fiind vizibile rămăşiţe ale locuinţelor, bisericii din centrul satului şi copaci care străjuiau localitatea în urmă cu 30 de ani.

În jurul lacului s-a dezvoltat o zonă cu potenţial turistic bogat, existând în prezent peste 300 de vile, case de vacanţă şi cabane. Majoritatea, însă, sunt folosite exclusiv de proprietari, puţini dintre aceştia fiind interesaţi de practicarea agroturismului.

Principala atracţie a zonei este liniştea lacului ce-i poartă numele, Lacul Colibiţa cu barajul de acumulare, aflat într-un peisaj sălbatic de munte, ce îmbină contrastele, făcându-te să reflectezi la simbolistica acestei lumi deosebite, acestui colţ de rai.

Lacul ColibiţaOamenii primitori ai locului vă vor face cunoscute diverse activităţi de destindere, cum ar fi drumeţii montane, vizitarea izvorului de apă minerală de la Borcut, Castelul Dracula de lângă Pasul Tihuţa (1100 metri altitudine), posibilităţile de ciclism montan, de caiac, de alpinism, de pescuit la păstrăv, clean sau caras.

Lacul Colibiţa12Pentru cei care au curiozitatea să poposească în aceste locuri măcar pentru câteva zile, Colibiţa devine un loc al liniştii îndelung căutate, poate, mai ales de turiştii care vor să evadeze din peisajul urban zgomotos şi agitat.

Lacul ColibiţaLocalitatea Colibiţa este un sat de munte aşezat pe Valea Bistriţei, între Munţii Călimani şi Munţii Bârgău, făcând parte din comuna Bistriţa Bârgăului, la aproximativ 7 kilometri de aceasta şi la aproape 50 de kilometri de reşedinţa judeţului Bistriţa-Năsăud, municipiul Bistriţa, oraş medieval cu prima atestare documentară din urmă cu aproximativ 746 de ani.

Lacul ColibiţaDistanţa se parcurge, din oraş, în aproximativ 45 de minute.
Face parte din comuna Bistriţa Bârgăului, aflată şi ea la rândul ei pe şiragul de Bârgaie (Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului şi Mureşenii Bârgăului) dintre Bistriţa şi Vatra Dornei.

Lacul ColibiţaPentru a merge la Colibiţa din oraşul Bistriţa, pe drumul spre Vatra Dornei, E576, se trece prin comunele Livezile, Josenii Bârgăului şi Prundul Bârgăului. La ieşirea din comună Prundul Bârgăului, ai două variante: fie la dreapta, trecând prin Bistriţa Bârgăului, fie tot înainte, spre Tiha Bârgăului şi apoi, din satul Mureşenii Bârgăului, făcând tot la dreapta se ajunge la Colibiţa. Este recomandat primul traseu, cel prin Bistriţa Bârgăului, care totuşi e un pic mai bun.

barajul Lacului ColibiţaLa aproximativ 7 km de comuna Bistriţa Bârgăului se află barajul de acumulare, lacul şi satul Colibiţa. În ciuda drumului destul de prost, răbdarea vă va fi răsplătită din plin de peisajele spectaculoase.

Iată și un video reportaj făcut de PROTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *