etoro

Mănăstirea Maria Radna-Începuturile vieții monahale.

Cel ai cunoscut lăcaș de cult din județul Arad este Mănăstirea Maria Radna din orașul Lipova. Povestea acestui lăcaș începe încă din secolul al XVI-lea, când călugării franciscani au întemeiat aici o biserică, ce a fost asediată un secol mai târziu de otomani. Biserica actuală a fost finalizată la începutul secolului al XIX-lea, în stil baroc, iar un secol mai târziu au fost construite și cele două turnuri de 30 de metri. Mănăstirea Maria Radna este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din județul Arad, iar în zilele de sărbătoare, este o adevărată plăcere să vezi cum se desfășoară diferite evenimente tradiționale religioase.

Mănăstirea Sfânta Maria din Radna este mănăstire aflată în orașul Lipova, Arad, ea aparține cultului romano-catolic și este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara. În anul 1992 papa Ioan Paul al II-lea a conferit mănăstirii titlul de basilica minor.

Ansamblul monumental este format din biserica propriu-zisă și din alte trei corpuri de clădire, toate monumente istorice și de arhitectură din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

În orașul Lipova, la nord de râul Mureș, la poalele unei culmi ce coboară din creasta principală a Munților Zărandului, se înalță somptuoasă Mănăstirea “Maria Radna”, cel mai important loc de pelerinaj din vestul țării al catolicilor, anual fiind vizitată de peste 80.000 de persoane. Potrivit unor cercetări efectuate de un institut de specialitate, s-a stabilit că Mănăstirea “Maria Radna” este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Arad.

Începuturile vieții monahale la Radna se pierd în negura timpului, primele mențiuni datând din jurul anului 1327.Ele sunt legate de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, care a ridicat aici o mănăstire și o biserică închinată Sfântului Ludovic de Toulouse, unchiul său, ambele fiind încredințate unor călugări franciscani veniți din Bosnia. În 1520, a fost ridicată o capelă mică pe dealul din apropiere, în care au slujit călugării franciscani care s-au refugiat la nord de Mureș atunci când Banatul era ocupat de otomani, pentru ca în 1626 mănăstirea franciscanilor să fie reînființată la Radna.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"