Moscheea Albastra din Istanbul

istanbul moscheea albastra

Moscheea Albastră, Sultanahmet Camii în turcă, este situată în cartierul Sultanahmet din Istanbul. Este vorba de una din cele mai cunoscute moschei din Istanbul. Moscheea Albastră a fost construită de către arhitectul Sedefhar Mehmet Aga, elevul celebrului arhitect Sinan, între anii 1609-1616 sub domnia sultanului Ahmet I. Moscheea Albastră se prezintă drept ultima operă specifică arhitecturii otomane, sub forma sa clasică. Este locul preferat al unui număr mare de pelerini.

istanbul moscheea albastra
Sursa foto: travellife.ro

Moscheea Albastră şi-a căpătat denumirea datorită celor aproximativ 21.000 de plăci de ceramică de culoare albastră din Iznik, plăci care o decorează în interior. A fost construită cu scopul de a rivaliza cu Hagia Sophia care era situată în cealaltă extremitate a cartierului Sultanahmet.

Sultanul Ahmet I îşi dorea să demonstreze că arhitectura otomană nu este cu nimic mai prejos decât arhitectura creştină de altădată. Drept urmare, în construcţia acestei moschee, sultanul Ahmet I s-a inspirat din arhitectura moscheii Hagia Sophia şi a moscheii Suleymaniye.

Moscheea albastra turcia
Sursa foto: turistik.ro

Moscheea Albastră este unică, impunătoare, este singura din Istanbul ce dispune de şase minarete. În acele timpuri, existau nu mai puţin de 16 persoane care chemau lumea la rugăciune simultan de la balcoanele minaretelor. În zilele noastre, datorită tehnologiei avansate, o singură persoană este de ajuns. Muzeinul face aceasta chemare de cinci ori pe zi.

 

Pe vremuri, clădirea cuprindea nu doar moscheea ci şi un centru de instruire, un spital, o şcoală, o fântână şi grajduri. Pe interior, Moscheea Albastră este decorată cu o mulţime de motive florale. Pe lângă albastrul care predomină, sunt folosite şi alte culori precum verdele sau albul. Cupola şi semicupolele sunt sprijinite de un picior de elefant cu o înălţime de 5m. Deasupra fiecărei cupole stă scris un mesaj din Coran.

moscheea-albastra-istanbul-1
Sursa foto: portalturism.com

Moscheea Albastră este iluminată de nu mai puţin de 260 de geamuri, replici fidele ale unor vitralii din secolul al XVII-lea. Vara, după ora 21:00, la Moschee sunt organizate adevărate spectacole de lumini, dar şi prezentări istorice în diferite limbi precum turcă, franceză, germană şi engleză.

 

Moscheea Albastră are locuri special concepute pentru spălarea chipului, a mâinilor şi picioarelor înainte de fiecare rugăciune. Musulmanii sunt de părere că trebuie să fie curaţi tot timpul, în special înainte de a intra în moschee la rugăciune.

Moscheea-Albastra-4
Sursa foto: travelontop.ro

Intrarea în Moscheea Albastră este liberă, nu se percepe taxa de intrare. La intrare, turiştii trebuie să se descalţe, li se pune la dispoziţie pungi în care îşi pot pune încălţămintea. Femeile au obligaţia de a-şi acoperi umerii şi capul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *