etoro

Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu-un complex muzeal unde vizitatorii se întorc în timp pentru a “retrăi” clipe frumoase.

Potrivit Agerpres, primăria comunei Nicolae Bălcescu a primit recent o cerere de revendicare a conacului boieresc. Construcţia conacului în stil brâncovenesc a demarat în 1824, dar lucrările s-au finalizat abia în 1937 întrucât au fost executate în mai multe etape. La un secol de la revoluţia paşoptistă, în 1948, complexul din comuna Nicolae Bălcescu a ajuns în proprietatea Ministerului Artelor. În 1968, autorităţile române au decis să transforme conacul în muzeu, aici fiind expuse peste 15 000 de bunuri, de la tablouri şi fotografii de familie până la documente vechi şi studii despre revoluţionarul paşoptist.

“Din păcate ne-am trezit cu o solicitare a urmaşilor lui Nicolae Bălcescu pentru revendicarea conacului boieresc, actualul muzeu şi casă memorială. În actele noastre însă există un act de donaţie a acestui ansamblu, o donaţie a boierului Radu Mandrea către Ministerul Artelor, în anul 1948. Cei care revendică acest ansamblu spun însă că donaţia a fost forţată. Ar fi păcat ca acest loc, un muzeu consacrat deja, să fie pierdut, aici este leagăn de istorie, de cultură, este un crâmpei din istoria de la 1848”, a declarat primarul Constantin Oprea, pentru Agerpres

Conform site-ului ghidulmuzeelor.cimec.ro, cele 11 încăperi ale conacului au împărţite în două zone. Muzeografii au încercat să redea, în prima zonă, atmosfera secolului al XIX-lea, aici putând fi admirate piese de mobilier Biedermayer, oglinzi veneţiene, covoare olteneşti şi ceramică de Corbi sau Curtea de Argeş. Cea de-a doua parte a expoziţiei cuprinde documente, manuscrise şi studii despre viaţa lui Nicolae Bălcescu şi implicarea acestuia în revoluţia paşoptistă.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"