etoro

Nadlac, model de convietuire interentica

Nadlac oras model Consiliul Europei (CoE) intenţionează să includă oraşul arădean Nădlac în reţeaua oraşelor europene interculturale, ca model de convieţuire interentică, a anunţat secretarul general adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni. Potrivit datelor oficiale, aici există cea mai mare comunitate de slovaci din ţara noastră.

 

Prezentă astăzi la Conferinţa Internaţională „210 ani de conveiţuire. Nădlac – model al culturalităţii”, Gabriella Battaini-Dragoni, a declarat că modelul impus de localitatea românească trebuie promovat în plan internaţional şi că acest lucru ar fi realizabil prin includerea în reţeaua oraşelor interculturale.

Istoria ne-a arătat că, de fiecare dată, diversitatea poate deveni o problemă. Istoria Nădlacului are multe lecţii de învăţat (…) Felicit oraşul pentru succesul pentru care l-a înregistrat în domeniul diversităţii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, soluţiile implementate de administraţia locală, care a făcut din Nădlac un oraş tolerant. Am avea nevoie de sute de oraşe cum este acesta în Europa. Este intenţia mea să includ Nădlacul în reţeaua noastră de oraşe interculturale”, a spus secretarul adjunct al CoE, potrivit mediafax.ro.

 

Vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe din Slovacia, Miroslav Lajcak, la prezent la rândul său la eveniment, a declarat că propune Strabourg-ului adoptarea formulei „modelul nădlăcan de soluţionare a problematicii minorităţlor”. „Nu ar trebui să se umble după inspirarţii doar în îndepărtata Scandinavie, ci şi în cealaltă parte a continentului (…) De-a lungul istoriei, slovacii şi-au părăsit locurile lor natale, dar în puţine ţări în care s-au stabilit au găsit condiţii atât de bune de convieţuire ca la Nădlac”, a spus oficialul slovac.
În Nădlac se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, numărând peste 4.000 de persoane, adică jumătate din populaţia localităţii. Articol preluat in integralitate de pe stiri.yahoo.com

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"