Palatul Potala: ce trebuie sa stii despre palatul lui Dalai–Lama

Winter Palace Potala

Palatul Potala este o fortăreaţă tibetană (dzong) din secolul al XVII-lea, perfect conservată, un edificiu care te va uimi cu siguranţă. Chiar dacă conceptul de dzong viza furnizarea unui centru militar, religios, administrativ şi social districtului care îl comanda, Potala se deosebeşte clar de celelalte din mai multe motive, unele mai seducătoare decât altele.

Palatul Potala
Sursa foto: stevechong.com

Fostul palat al lui Dalai-Lama
Imediat după construcţia sa, în secolul al XVII-lea, Dalai-Lama din acea epocă, Kelzang Gyatso ocupa acest loc pentru a administra guvernul tibetan. Până la evenimentele din 1959, şefii temporari ai Tibetului au fost nevoiţi să se exileze într-o reşedinţa din India, la Dharamsala.

Palatul Potala a fost edificat cu scopul de a celebra uniunea poporului chinez. Palatul alb îi era acordat lui Dalai Lama şi administrării sale. Acesta avea la dispoziţie o imensă curte interioară zugrăvită în galben, curte în care erau organizate diferite ceremonii şi spectacole de operă. Cât despre palatul roşu, acesta a fost ridicat mai târziu cu scopul de a le oferi budiştilor un lăcaş de cult. Guvernul a decis să le picteze în aceste culori pentru a simboliza uniunea ţării (roşu) cu cultura şi autoritatea reprezentată de şeful temporar tibetan (alb).

 

Palatul este un adevărat gigant între giganţi: 1000 de camere dispuse pe 13 etaje, 10.000 de altare şi capele, 200.000 de statui şi o mulţime de alte clădiri adiacente. Numele sau şi-a luat inspiraţia de la muntele Potalaka ce înseamnă Strălucire.

Potala Palace
Sursa foto: Wikipedia.org

Palatul adăposteşte sepulturile a 8 Dalai-Lama. Cea mai cunoscută este cea a Marelui Cinci, Lobsang Gyotsa Dalai-Lama. Construită în 1961, sepultura are 14.8cm înălţime, realizată din lemn preţios şi presărată cu mii de pietre preţioase. Este cea mai mare şi cea mai impresionantă din toate. Palatul Potala adăposteşte un număr impresionant de sculpturi, manuscrise, picturi, moşteniri culturale extrem de valoroase.

Winter Palace Potala
Sursa foto: travelchina.gov.cn

În ciuda disensiunilor ce au domnit într-o perioadă în China actuală, Palatul Potala a devenit una din perlele colecţiei de monumente clasate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Azi, Palatul Potala este un muzeu de stat aflat sub administrarea ministerului de resort al Chinei.

 

Iată care este obiceiul de care trebuie să ţină cont vizitatorii Palatului Potala: acesta se vizitează în sensul acelor de ceasornic, nu se permite călcarea pragurilor uşilor. Numărul maxim de turişti şi pelerini acceptaţi este de 2300 pe zi. Chiar dacă Dalai Lama este refugiat de mai bine de o jumătate de secol în India, pentru tibetani Potala a rămas un loc sacru, căminul lui Dalai Lama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *