Peisaje Oceanice Unice

glass-window-bridge-6[6]

Când oamenii menționează cuvântul „ocean” mulți se gândesc la apa albastră nesfârșită care ajunge să atingă cerul la orizont. Cu toate acestea, întinderile oceanice nu sunt chiar atât de monotone. În plus față de insulele obișnuite, peninsule și recifurile de corali pe care le vedem de obicei, mai există și unele peisaje oceanice unice în lume.

 

1. Locul de întâlnire al Oceanului Atlantic cu Marea Caraibelor în dreptul Insulei Eleuthera, Bahamas
Eleuthera este una dintre insulele ce constituie arhipelagul Bahamas, fiind lungă de 180 km şi lată de 1.6 km. Aici se întâlnesc apele de un albastru deschis ale Mării Caraibilor cu apele albastru-întunecate ale Oceanului Atlantic, adânc de mii de metri.

glass-window-bridge-6[6]

Pe deasupra podului natural al insului a fost construit unul de mâna omului care conectează partea nordică de partea sudică a insulei printr-o stradă asfaltată. Totuşi, vizitatorii trebuie să aibă grijă la traversarea podului, pentru că există pericolul de a fi luaţi de valurile sălbatice.

glass-window-bridge-4[3]

 

Locul de întâlnire dintre Marea Baltica şi Marea Nordului, Danemarca/Suedia
Oraşul Skagen reprezintă cel mai nordic punct din Danemarca, putându-se urmări de aici un fenomen natural extraordinar: întâlnirea Marii Baltice cu Marea Nordului.

glass-window-bridge-7[6] (1)
Zona de întâlnire dintre cele două mari este puţin adâncă, apele neamestecându-se din cauza densităţilor diferite.

 
2. Cascadele Orizontale, Australia
Cascadele Orizontale este numele dat unui fenomen natural care se produce pe coasta regiunii Kimberley, din vestul Australiei.

Horizontal Falls, Australia
În ciuda numelor lor, Cascadele Orizontale sunt nişte maree care curg printre două formaţiuni numite chei din Golful Talbot. Direcţia de curgere se schimbă de la maree la maree, ele putând ajunge şi la 10 metri înălţime.

 
3. Canalul Adânc de la Marea Barieră de Corali, Australia
Marea Barieră de corali reprezintă cel mai mare sistem ce acest fel din lume, fiind format din aproximativ 3000 de recife individuale şi 920 de insule care se întind pe mai mult de 2650 de kilometri, acoperind mai mult de 345000 kilometri pătraţi. Reciful se afla în Marea Coralilor, lângă coasta regiunii Queensland, Australia.

great-barrier-reef-myshot-1_1600
Canalul Adânc separa reciful Hook de reciful Hardy, două recife mai mici care intră în componenţa Marii Bariere de Corali. Zona este des fotografiată din avion şi reprezintă o locaţie foarte bună pentru practicanţii de scuba-diving.

 
4. „Cascada de sub apă”, Mauritius
Mauritius este un stat insular aflat în Oceanul Indian la aproximativ 2000 kilometri în largul coastei de sud-est a Africii. În sud-vestul insulei, văzută de deasupra, se poate observa o iluzie optică spectaculoasă, datorată unei alunecări de nisip sub apă.

underwater-waterfall-trench-le-morne-mauritius-1
Observat din diferite perspective, fenomenul oferă oceanului diferite nuanţe de albastru, iar imaginea din satelit surprinde fenomenul ca o cascadă în care micuţa insula risca să se verse. Sursa articolului este: theworldgeography.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *