etoro

Peștera Ghețarul de la Focul Viu-Una dintre veritabilele comori ale Apusenilor.

O altă cavernă fascinantă din județul Bihor este Peștera Ghețarul de la Focul Viu. Aflată la o latitudine de peste 1.100 de metri, în Munții Apuseni, această peșteră adăpostește un ghețar uriaș, al treilea ca mărime din România. Peștera este formată din două încăperi – Sala Mare unde se află și ghețarul, cu o înălțime de 46 de metri, și Sala Mică unde vei găsi o mulțime de stalagmite cu siluete ciudate. Ghețarul are nu mai puțin 25.000 metri cubi de gheață fosilă, fiind depășit doar de cel de la Scărișoara și Borțig. Momentul perfect de a vizita acest loc este în jurul orei 14, când razele soarelui se strecoară prin tavanul deschis al peșterii luminând uriașul de gheață. Nuanțele razelor ce se reflectă în ghețar au mii de nuanțe colorate, de aceea peștera a primit numele de Ghețarul de la Focul Viu.

Accesul în interior se face pe o scară de lemn. Peștera este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălțime de 46 metri și o lungime de 68 metri, adăpostește în mijloc un impresionant ghețar (25.000 m³). Ghețarul este al treilea ca mărime, după cel de la Peștera Scărișoara și Borțig. Bolta Sălii Mari este parțial deschisă printr-o fereastră largă, prin care, de-a lungul timpului, au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinse în masa ghețarului.

În partea opusă intrării în Sala Mare se află mai multe grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peșterii: Focul Viu. Fereastra deschisă în tavan favorizează acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilații menține aerul rece în interiorul cavității, permițând astfel existența ghețarului pe parcursul întregului an. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mică, care, la rândul ei, conține mai multe formațiuni de stalagmite.

Una dintre veritabilele comori ale Apusenilor, prea puţin promovată, este Peştera Focul Viu. Denumită şi ”Gheţarul de la Focul Viu”, peştera poate fi vizitată relativ uşor cu acces atât din Bihor, cât şi din Alba. Denumirea vine de la decorul creat de razele de soare pe gheţar atunci când pătrund în peşteră printr-o fereastră din tavan.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"