etoro

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului-Un fenomen ciudat.

In apropiere de Ramnicu Valcea se afla un loc ciudat de care auzisem in timpul facultatii dar pe care nu am reusit sa-l vizitam pana acum doi ani. Nu neaparat pentru ca se ajunge greu la el ci mai degraba pentru ca nu e un obiectiv turistic care sa merite o zi intreaga alocata pentru vizitare. Insa, daca esti in trecere pe Valea Oltului si ai cel putin o ora timp liber, poti sa te abati din drum ca sa vezi un fenomen geomorfologic activ si foarte interesant. Pentru cei din zona Ramnicu Valcea locul este perfect si pentru o zi intreaga de iesit la iarba verde, intr-un weekend cu vremea frumoasa.

Afluent pe partea stanga a Oltului, in dreptul orasului Ramnicu Valcea, paraul Stancioiu trece printr-o zona cu roci sedimentare slab cimentate – conglomerate, gresii si marne, in care isi sapa o vale, nu foarte adanca dar asimetrica in profil. Versantul drept este abrupt in timp ce versantul stang este lin. Practic raul trece pe la baza unui perete inalt de 50 – 60 de metri, extrem de friabil. Iar aici intervine ploaia ? Apele din precipitatii impreuna cu siroirile de pe versant au dat nastere unui relief ruiniform extrem de interesant. In pereti avem adevarate tuburi de orga separate de hornuri adanci, alternanta ce se aseamana cu dintii unui fierastrau gigantic. Muchiile si santurile de aici se aseamana foarte mult cu lapiezurile dezvoltate pe sare, cum ar fi cele din Muntele de Sare din apropierea Lacului Ursu de la Sovata ori cele de la Slanic Prahova.

In total, de-a lungul firului apei sunt patru zone de eroziune, una dintre ele fiind numita de localnici chiar “Rapa Rosie“. O “Rapa Rosie” in miniatura si nu arat de rosie ca surata din apropiere de Sebes. Totusi, chiar daca fenomenul nu este atat de spectaculos ca cel din Alba, tot merita vazut intr-o zi cu vreme buna cand aveti chef de o plimbare in natura. Insa atentie mare, odata ajunsi la piramide, nu incercati sa le escaladati. De urcat e usor insa coborarea este extrem de periculoasa, pietrisul fuge de sub picioare la fiecare pas. Si in plus de asta e pacat sa grabesti eroziunea naturala.

Poti lasa un comentariu, sau sa trackback din site-ul tau

Ai ceva de spus? Lasa un comentariu

Nominated at BestTravelWebsites for "Best Wordpress Travel Theme"