Topul celor mai spectaculoase cladiri scufundate din lume in care se afla si Cetatea Tricule din Romania

Cetatea TriculeÎn goana omului de-a modifica relieful după bunul plac, pentru a crea baraje pentru hidrocentrale sau lacuri artificiale, a fost nevoie de inundarea unor sate întregi, iar clădirile în care locuiau cândva oamenii găzduiesc acum vietăţi marine sau alge.

Printre construcţiile care au fost inundate se numără şi câteva monumente cu o istorie aparte, cum ar fi biserici sau palate. Totuşi, din varii motive, aceste construcţii nu au fost acoperite în totalitate şi vârfurile cetăţilor ies la suprafaţă, dând senzaţia că plutesc pe apă.

În timp, aceste monumente au devenit nişte obiective turistice foarte populare, mai ales printre fotografi. The World Geography a creat un top al celor mai spectaculoase „Clădiri Scufundate”, iar din acest top face parte şi o clădire din România: Cetatea Tricule.

Iată mai jos topul celor mai spectaculoase clădiri scufundate din lume.

Biserica Sfântul Nicolae, Macedonia
Biserica Sfântul Nicolae, MacedoniaSituată în localitatea Mavrovo, biserica a fost construită în anul 1850 si a dainuit vreme de 153 de ani, până când autorităţile locale au decis că în zonă este necesară construirea unui lac artificial. În urma acestei măsuri, aşezământul de cult, alături de alte clădiri, a fost complet scufundat, însă turla şi o parte din biserică se ridică şi astăzi la suprafaţa apei, fiind vizibilă mai ales în timpul verilor secetoase.

Biserica Altgraun din Lacul Reschen, Italia
Biserica Altgraun din Lacul Reschen, ItaliaProiectul de construire a unui lac artificial în zonă a fost avansat încă din perioada anilor 1920, de către compania Montecatini, însă punerea sa în practică s-a dovedit extrem de dificilă, din cauza opoziţiei puternice a localnicilor din zonă. După ani de întârzieri, proiectul a fost totuşi aplicat, iar satele Grau şi Reschen au fost scufundate, în anul 1950. În total, au fost “înecate” 163 de clădiri, între care şi faimoasa biserică, al cărei turn cu ceas se ridică totuşi cu 6 metri deasupra luciului apei şi este un important punct de atracţie turistică.

Biserica din Petrolandia, Brazilia
Biserica din Petrolandia, BraziliaPetrolandia este un oraş brazilian aflat în apropierea râului Sao Francisco. Cursul apei a fost deviat pentru construirea unui baraj, iar singura clădire rămasă în picioare în urma acestor lucrări este biserica, una neobişnuită, dar extrem de frumoasă.

Turnul Kalaizin, Rusia
Turnul Kalaizin, RusiaEste o construţie în stil neo-clasic, care se ridică 74,5 metri deasupra apei. Se află la 150 km de Moscova, pe râul Volga, în apropiere de vechiul oraş Kalaizin, şi a fost scufundat o dată cu construirea rezervorului Uglich. A fost construit în perioada 1896-1900, ca parte a Mănăstirii Sfântul Nicolae.

Palatul Jal Mahal, India
Palatul Jal Mahal, IndiaSe află situat în mijlocul lacului Man Sagar, din oraşul Jaipur, capitala statului Rajasthan. Construit în anul 1799, pentru familia regală, acesta a fost treptat inundat, iar în timpul sezonului ploios patru etaje rămân sub nivelul apei. A fost restaurat recent, iar etajul superior, al cincilea, poate fi vizitat de către turişti.

Biserica de la Mediano, Spania
Biserica de la Mediano, SpaniaSe află în provincia iberică Huesca şi a fost construită în anul 1960. A fost scufundată împreună cu întreg satul Mediano în anul 1960, când în zonă a fost construit un lac artificial.

Cetatea Tricule, România
Ruinele Cetăţii Tricule, RomâniaCetatea Tricule a fost construită în secolul al XV-lea, cu scopul de a opri expansiunea otomanilor spre vestul Europei. Ruinele sale se văd şi astăzi, în localitatea Şviniţa, la graniţa dintre România şi Serbia. Cele trei turnuri ale cetăţii erau dispuse în formă de triunghi, iar astăzi ele se scaldă în apele Dunarii, cel dinspre sud fiind în întregime subacvatic. Au fost inundate ca urmare a ridicării nivelului Dunarii, din cauza barajului de la Gura Văii, construit în anul 1971.

Biserica Naşterea Domnului, Rusia
Biserica Naşterea Domnului, RusiaA fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în localitatea Krokhino. Era situată pe malul Lacului Beloie, de unde izvorăşte râul Şeksna, dar a fost scufundată când sovieticii au început aici construcţia unei hidrocentrale. Biserica este pe jumătate distrusă, dar în 2009 autorităţile au demarat un proiect de salvare a sa, mai ales că este un important punct de atracţie turistică.

 

Biserica din Potosi, Venezuela
Biserica din Potosi, VenezuelaPână în anul 1985, Potosi, Venezuela, nu era un punct de atracţie pentru turişti. Atunci, însă, a fost anul când guvernul venezuelean a decis ca orăşelul să fie inundat pentru a se construi o hidrocentrală, iar toate clădirile şi monumentele au sfârşit sub ape.

Totuşi, aproape 25 de ani mai târziu (2009-2010), regiunea a fost afectată grav de secetă, ceea ce a produs un adevărat „miracol”, cum îl cataloghează unii – nivelul apei din rezervorul creat a scăzut atât de mult încât biserica din oraşul indundat a ieşit la suprafaţă, iar acum se află complet deasupra apei, pe pământ uscat.
Biserica din Potosi VenezuelaBiserica de aproximativ 25 de metri nu a mai fost văzută în totalitate de 25 de ani. Vestea bună este că turiştii pot admira această frumoasă structură. Vestea proastă este că 68% din energia electrică a Venezuelei este hidroenergie. Asta înseamnă că acum ţara se confruntă cu o adevărată criză de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *